Ev yapımı tantuni

evde-tantuni-tarifi-1

Hiç yemediğim ama adının enteresanlığından olsa gerek hep merak ettiğim bir yöresel tatdır tantuni. Geçen gün bir tv programında hastası olduğum Refika’yı görünce hemen durmak ve izlemek icap etti, Refika’nın muhteşem anlatımı ile bu tarifi uygulamak görev oldu, malzemeler alındı, haftasonu beklendi ve yapıldı, afiyetle yendi. Tarifin aslında bonfile kullanılmış ama benim kasabımda o an olmadığı için ben kontrafile kullandım, tabii biraz sert oldu, hazır doğranmış kullandığım için de etler biraz büyükçe kaldı, bir daha ki sefere etleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp deneyeceğim. Aynı tarifi tavukla da deneyebilirsiniz.

Devamını oku

Patatesli Hingel (Patatesli mantı) sivas mutfağı

patatesli-hingel-patatesli-manti-tarifi-1

Gördüğümde yapmaya karar verdiğim tariflerden biri de bu, patatesi çok severim ve mantının içine girmesi fikri beni fena halde cezbetti. Oğlumun sayesinde boyutları biraz devasa olsa da tadı gayet güzeldi. İkinci porsiyonu yerken (!) üzerine ince çekilmiş ceviz ilave ettim ve o şekilde de çok hoş oldu tadı, servis önerisi olarak dikkate alabilirsiniz.

Devamını oku

Pişi Köftesi

pisi-koftesi-tarifi

Yöresel tatlar denemeye devam…
Değişik bir tarif, yapım aşaması normal köfteye göre biraz zahmetli, sofranızda farklılık getirmek istiyorsanız deneyebilirsiniz.
Tarif Isparta  mutfağına ait, soframız programı bu tatları bize tanıttığı için bir teşekkürü hak ediyor, değil mi?

Devamını oku

Patlıcan Kebabı

patlican-kebabi-tarifi-1 Son derece zahmetsiz ama tadı bir o kadar lezzetli olan bu yemeği denemenizi kesinlikle öneriyorum. Acil bir durumda misafir ağırlamak için aklınızda bulunsun mutlaka. Bana göre lezzet riski olmayan patlıcan kebabını tercihinize göre ister fırında, isterseniz de tencerede pişirebilirsiniz, her iki şekilde de gayet güzel oluyor. Yanında pirinç pilavı veya benim yaptığım gibi cevizli erişte ile servis yapabilirsiniz.  Patlıcanları orta kalınlıkta ve uzun olanlarından seçin, ben kıymanın içine herhangi bir katkı koymadım ama kıyma miktarını azaltmak için rendelenmiş soğan, yeşil biber, yumurta, maydonoz ve ekmek içi ilave ederek normal bir köfte de hazırlayabilirsiniz, servis yapacağınız kişi sayısı artınca bu şekilde daha ekonomik bir yemek olur.

Devamını oku

Taze Fasulye Kızartması

taze-fasulye-kizartmasi-tarifi-1

Daha önce hiç yemediğim ama çok kez duyduğum bir tarifti bu, karadeniz yemeklerinin “hastasıyım” özellikle mısır ekmeği, mıhlama ve  kara lahana çorbasına bayılırım.
Sanırım daha önce hep işin ustalarının elinden çıkmış karadeniz tatlarını denediğim için yapmaya cesaret edemedim.
Fasulye kızartması da karadeniz yöresine ait bir yemek, aslında üzerine iki tane de yumurta kırılıyor, sanırım daha çok yumurtalı olarak tüketiliyor. Ben her iki şekilde de denedim, ikisi de gayet lezzetli oldu ama yumurtalı olanın resmini çekmeye vaktim olmadı maalesef :)  Sade kızartmaları batırmak için mayonezli yoğurtlu bir dip sos hazırladım ama kendi tadı da güzeldi, istenirse sadece yoğurt ile de soslanabilir.

Devamını oku

İçli Köfte

İçli köfte benim için ceviz soslu mantı gibi bir şey, yanında ayran veya çay ile kaç tane yediğimin haddi hesabı olmaz, bu tarifi denemenizi kesinlikle öneririm. Ben çok içli köfte denedim ama kesinlikle bunun gibisini yemedim. Sakın yapamam diye korkmayın, şeklini ilkinde tutturamazsanız da, ikincisinde benzer birşey mutlaka yakalarsınız, olmadı kendinize özel bir içli köfte tasarlarsınız, elinizden geldiğince…
icli-kofte-tarifi-1

icli-kofte-tarifi-2

Ayşe ablacığım ellerine sağlık…

Devamını oku

Diyarbakır Çöreği

Bu tarif Antalya’dan Ayşe ablama ait, Rahmetli eşi Diyarbakır’da görevliyken öğrendiği tariflerden biri, yakında bu tariflerden birkaç tane daha paylaşacağım sizlerle . Tuzluları seviyorsanız mutlaka deneyin, değişik bir tat, daha önce hazır olarak aldığım birşeye çok benziyor ama bir türlü çıkaramadım. Dondurucuya atıp, gerektiği zamanlarda fırında ısıtarak veya kendi kendine çözülmesini bekleyerek tüketebilirsiniz, tadı hiç değişmiyor,kesinlikle kurtarıcınız olacaktır.
diyarbakir-coregi

Devamını oku

Akıtma (Krep-Taş Ekmeği)

Çoğumuzun krep adıyla andığı bu hamur işi kahvaltı için enfes bir alternatif. Konya ve yakını bölgelerde akıtma, Diyarbakır ve civarında ise taş ekmeği olarak biliniyor. Karışım olarak farklı alternatifleri var fakat hazırlanışları aynı, ben diğer tarifleri de yazacağım, hangisi damak tadınız için uygunsa onu kullanabilirsiniz. İçine tatlı olarak reçel, bal veya ceviz, şeker karışımı sürerek pankek tarzı bir lezzet yakalayabilirsiniz ama ben en çok tulum peynirli olanı seviyorum ve kahvaltılarında değişiklik arayanlara kesinlikle tavsiye ediyorum. (İsterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirebilirsiniz.)
akitma-krep-tas-ekmegi-tarifi-1

akitma-krep-tas-ekmegi-tarifi-2

Devamını oku

Empanadas (peynirli börek)

Meksika mutfağında acı sos ile servis edilen bir aperatif empanadas, bizim için de çok yabancı olmayan bir lezzet, böreklerimize çok benziyor. Ben haftasonu kahvaltısı için hazırlamıştım bu böreği, sizde bir akşam yemeğine ya da benim gibi kahvaltı için hazırlayabilirsiniz.
empanadas-peynirli-borek-tarifi-1

Devamını oku

Konya Mutfağından SIKMA Tarifi

Sıkma Konya mutfağının demirbaşlarından biridir, belkide en önemlisi…

Konya’nın dışında Antalya, Adana, Mersin gibi Akdeniz mutfaklarında da sıkma ismiyle yeri var sanırım. Kayserililer için mantı ne ise Konyalılar için de sıkma o demek.
sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-1
En lezzetlisi çökelek ile yapılanıdır ama damak tadına göre harç malzemesi değişebilir.
Yapılırken genelde bütün aile toplanmış olur, hep birlikte yapılır, yapıldığı an tüketilir ama yapanlar genelde aç kalır ve en sonunda isyan edip olası mide yanmalarını sineye çekerek, yaptıklarını sıcak sıcak yemekte bulurlar çareyi. Yapımı oldukça kolay, tadını bilmeyenlere denemelerini kesinlikle tavsiye ediyorum, tadını bilipde yapmayı göze alamayanlar, korkmadan yapabilmeniz için tarifi oldukça resimli bir şekilde anlatmaya çalıştım.

Devamını oku