Cevizli İncir Dolması (İncir Tatlısı)

Nilüfer tarafından 25 Mart 2010 tarihinde yazılmıştır.

Zaten kendi başına bir tatlıdır incir ama çok basit bir iki işlemden geçince kendi çapında bir baklava olup çıkar karşınıza. Eskiden çok daha fazla bilinen incir tatlısı, sanırım seçeneklerin artmasıyla şimdilerde pek tercih edilmiyor. Bence bol yağlı ve şerbetli tatlılardan çok daha lezzetli ve yerken daha az vicdan azabı duymanız için söyleyebilirim ki içine çok çok az şeker koysanız da kendine has tadı, tatlı ihtiyacınızı gidermeye yeterli oluyor, içinde hiç yağ olmaması da cabası.

cevizli-incir-dolmasi-incir-tatlisi-tarifi-1

Türk tatlı kültürünün temeli olan yağda kızartıp, şerbetleme tekniği bazı yerlerde incire de uygulanıyor; incir içi doldurulup yağda kızartıldıktan sonra hazırlanan şurubun içine bırakılarak hamur tatlısı muamelesi görüyor ki bence bu çok gereksiz bir işlem ve incire yapılan bir haksızlık. Zaten bünyesinde doğal şeker ihtiva eden bir meyvenin daha masum bir teknikle daha kibarca pişirilmesinden yanayım.

Küçük bir bilgi daha vermek istiyorum; çoğunuzun aklına incir denilince İzmir gelir ama incir aslında İzmir’de değil Aydın’da üretilir fakat İzmir’de işlenip paketlendiği için artık İzmir’le özdeşleşmiştir. Bu tatlıda kullandığım incirleri de eşim İzmir seyahati dönüşü Tariş’den almış, çoğu yerde satılanlar gibi üzerlerini kaplayan bir nişasta tabakası yok, çok doğal ve nefisler, kesinlikle tavsiye ederim.

cevizli-incir-dolmasi-incir-tatlisi-tarifi-3

Malzemeler:

  1. 500 gr. kuru incir
  2. 5-6  silme tatlı kaşığı toz şeker (isteğe göre azaltılabilir)
  3. 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya çubuk vanilya (yerini tutmuyor ama koku vermesi için toz vanilya da kullanabilirsiniz)
  4. Süt
  5. Kabuk tarçın (isteğe bağlı)
  6. 200 gr ceviz içi
  7. Servis için kaymak

Tarifi:

    1. İncirleri ılık su içinde yarım saat kadar yumuşamaları için bekletin.
    2. Yumuşayan incirleri yıkayıp süzdükten sonra, içine koyacağınız cevizlerin ( cevizleri bütün veya elinizle parçalayıp koyabilirsiniz)  sığacağı kadar yanlarından kesin ve incirleri doldurun. Doldurulan incirleri ısıya dayanıklı derin bir kaba dizin.
      cevizli-incir-dolmasi-incir-tatlisi-tarifi-4
    3. Bir cezvenin içine 2 su bardağı sütü koyup içine şekeri ilave edin ve kaynama noktasına gelmeden altını kapatın, toz vanilya kullanacaksanız sütün içine vanilyayı da karıştırın.
    4. Fırın kabına aldığınız incirlerin üzerine şekerli sütü dökün, üzerini geçmeyecek kadar süt olması gerekiyor,  üzerine ilave yapın.

      cevizli-incir-dolmasi-incir-tatlisi-tarifi-5

    5. Kullanacaksanız kabuk tarçın ve vanilya özütünü ilave edin.
    6. 100 dereceye ısıtılmış fırında incirler sütü çekinceye kadar pişirin. Piştikten sonra mutfak makası ile sap kısımlarını kesebilirsiniz.
    7. Soğuması için bekletin ve kaymak ile servis yapın, kaymağın üzerine de bal gezdirebilirisiniz.cevizli-incir-dolmasi-incir-tatlisi-tarifi-6 ( ben dr.oetkerin kaymak tadında krem şantisini kullandım)
      Not: Yüksek ısıda pişirirseniz incirler biraz sert olacaktır.


Kategori : Tatlılar
Etiketler: ,,,,,

18 comments

  1. Merve :

    Hem tatlı ihtiyacınızı karşılayan, hem enfes tadıyla kendine hayran bırakan çok çok hafif bir seçenek : )

  2. Erkan :

    Tamam yapım aşamasında Eşimin katkısı büyük ama bende size getirirken o kadar yoruldum arkadaşlar :)
    Yarısını ben yaptım sayılır.

  3. Adil Bostan :

    Ben deneysel amaçlı olarak 7 tane yedim.
    Kesinlikle hazımsızlık yapmıyor.

    Güzel, hoş, lezzetli bir tatlı.
    Herkese tavsiye ederim.

    Yapanın ve getirenin ellerine sağlık :)

  4. hhacer :

    ben izmirliyim ve inciri çok seviyoruz bu incir tatlısı nefis görünüyo benim yaptığımdan biraz farklı hemen denerim ellerinize sağlık

  5. eliff :

    ben ilk önce yapmak istemedim inciri sevmediğim için ama annem yapmış kaç tane yediğimi hatırlamıyorum ama çok lezzetli olduğunu hatırlıyorum mükemmel bir tatlı incir sevmeyen ben şimdi tatlısını çiğnemeden yutuyorum tadı görüntüsü her şeyi ile mükemmel bu tarifleri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum

  6. feyza :

    Bir sürü tarif arasından eşim bunu pişirmemi istedi. şu an tatlılar fırında sabırsızlıkla pişmesini bekliyoruz. Yedikten sonra da aldığımız sonucu yazacağım.

  7. Şevval :

    Gerçekten çok hoş bir tatlı. Benim yaptığım tarifin tadını pek anlamıyordum. Bu tariften sonra gerçekten çok güzel bir tatlı olduğunu anladım . Çok teşekkürler. Yazanın ellerine sağlık. :D

  8. faruk :

    günümüzde yediğimiz tatlılarla glikoz deposu haline geldik zaten. böyle tariflere çok ihtiyacımız var. doğal meyvelerin kendi şekeriyle yapılan tatlılar artı olarak vücudumuza birçok yararlar sağlıyor. mesela incir bağırsak yollarını da temizlemede de yardımcı olduğunu duymuştum.

  9. merve :

    bende yemek yapmaya abşlayan genç aday olrak dün mantı yaptım rkehes bayıldı ve bugunde bunu deneyecem goruntu surep umarım tadıda güzel olur.)

Bir Cevap Yazın