Zencefil Çayı

Nilüfer tarafından 1 Mart 2010 tarihinde yazılmıştır.

Zencefil Kur’an’ da adı geçen ve cennette de olacağı duyurulan bitkilerden biridir. İnsan suresi 17. ayette  “Orada onlara bir kadeh içirilir ki, karışımı zencefildir” diye buyuruluyor.

zencefilli-cay-tarifi-1

Zencefil baharat olarak uzun süredir (ülkemizde de) kullanılıyor ama tazesi henüz pek fazla bilinmiyor ve kullanılmıyor maalesef, henüz ülkemizde yetiştirilmemesinin de bunda etkisi var sanırım. Oysa ki Uzak Doğu ülkelerinde yemeklerden, çaylara, kurabiyelere, keklere kadar bir çok ürüne tat verici olarak kullanılıyor.

Ben çay olarak sürekli kullanıyorum, çoğu kişi acı olarak nitelendirse de ben kesinlikle tadını severek içiyorum, bence acı değil rahatlatıcı bir tadı var, hatta çayını içmekle kalmayıp demlediğim zencefilleri de afiyetle yiyorum.
İçtiğimiz bir bardak normal çayın içine de ince bir dilim zencefili ince ince dilimleyip de deneyebilirsiniz.

Araştıran bilim adamları tarafından mucize bir bitki olarak tanımlanan zencefil mide hazımsızlığına, mide bulantısına, eklem iltihaplanmalarına, kolik hastalığına (2 yaşından küçüklerde kullanılmıyor) faydalı olarak biliniyor. Özellikle Çin ve Hindistan’da sağlık alanında da yoğun olarak kullanılıyor, mide bulantısı ve baş dönmesine faydalı olduğu araştırmalar ve deneyler sonucu kanıtlanmış.

3-4 senedir soğuk algınlığı, grip gibi durumları ilaç almadan , sadece zencefil ve ıhlamur ile atlatmanın da verdiği deneyim ile soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonunun çok daha rahat atlatılmasında bir çok ilaçtan çok çok daha fazla etkisi olduğunu söyleyebilirim, özelikle boğaz şişliği, boğaz ağrısı, boğazda gıcık durumlarında en az 3-4 saat kesin bir rahatlama sağlıyor.

Toz olarak da kullanılabilir ama tazesinin yerini tutmaz, 1 tatlı kaşığı toz zencefil bal ile karıştırılıp yenilebilir, bu da boğazı ve mideyi rahatlatan bir yöntem.

Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10’dur.

Malzemeler:

Bir bardak için

  1. Bir parmak ölçüsünde zencefil (rendelenmiş olarak tepeleme 1 çorba kaşığı )
  2. Bir çay kaşığı bal
  3. İki dilim limon
  4. 250 ml sıcak su

Hazırlanışı:

  1. Zencefili rendeleyebilir veya ince ince doğrayabilirsiniz, eğer çayın içindeki zencefilleri yemeyecekseniz rendelemenizi öneririm.
    zencefilli-cay-tarifi-2
    zencefilli-cay-tarifi-3
  2. Limonu da ince iki dilim olarak kullanın.
  3. Zencefil bal ve limonu bardağa alıp üzerine kaynar su ilave edin.
  4. Demlenmesi için 3-4 dakika bekletin ve sıcak olarak tüketin.
  5. Özellikle soğuk algınlığından muzdaripseniz kesinlikle bardakta kalan zencefili tüketin tadı biraz acıdır ama boğazınızı kesinlikle rahatlatır.
    zencefilli-cay-tarifi-4


Kategori : İçecekler
Etiketler: ,,,,,,

4 comments

  1. berna kara :

    BİZ DE EŞİMLE İNCE RENDEDEN RENDELEYİP ÇOK AZ BALLA ŞİFA NİYETİNE YUTUYORUZ ARA SIRA… BEN DE ÇAY BARDAĞINIZLA ALTLIKLARINA BAYILDIM DOĞRUSU ÇOK ŞEKERMİŞ…

Bir Cevap Yazın