Perde pilavı

Nilüfer tarafından 27 Aralık 2013 tarihinde yazılmıştır.

perde-pilavi-tarifi-1

Hep kurabiye, hep pasta olmaz biraz da yemek yapalım ama değil mi.
Bizim ailenin yemek kültüründe olmayan bir pilav çeşidi bu, aslında buna sadece pilav muamelesi yapmak da büyük hata olur çünkü kendisi başlı başına bir ana yemek bence. Perde pilavı (perdeli pilav) Siirt ile bilinen bir yemek, kap olarak bakır fes şeklinde tencereler kullanılıyor pişirirken, eskiden kor ateş üzerine çevirerek pişirilirmiş ama tabii ki şimdi biz fırın kullanıyoruz ve yuvarlak derin borcam tencereler pişirme kabı olarak ideal ve ulaşılabilir. Zor mu derseniz hayır değil, yapımı keyifli bile diyebilirim, ben uzun zamandır tutmayan alerjik rinitimin doruk noktasındayken yaptım bu pilavı ve o halime rağmen oldukça keyifliydi. Eğer borcam kullanacaksanız size çok önemli bir uyarı da bulunmak istiyorum, sakın borcamı fırından çıkarında bademlerle verdiğiniz şeklin nasıl göründüğüne bakmak için kabı havaya kaldırmayın, hee ille bunu yaparım ben diyorsanız fırın kabını tutmak için mutfak havlusu kullanmayın, kayabilir, kayıyor…
Borcam dışında bu pilavı bildiğiniz kek kalıpları ile de yapanlar olmuş, yapılabilir ama böyle daha güzel görünüyor kesinlikle.
Hamuru da bir çok farklı şekilde tutuluyor, hamurun püf noktası şu, eğer kıtır kıtır bir hamur istiyorsanız yumurtayı 3’e kadar çıkarabilirsiniz, eğer yumuşak bir hamur istiyorsanız 1 yumurta ile yetinin, ben kıtır bir hamur olsun istedim ve 2 yumurta kullandım.

perdeli_pilavi_tarifi_2

perdeli_pilavi_tarifi_3

 

perdeli_pilavi_tarifi_4

Malzemeler:

Pilavı için:

  1. 2 su bardağı pirinç
  2. 1 tavuk göğsü
  3. 1 but
  4. 3 çorba kaşığı kuş üzümü
  5. 1 su bardağı soyulmuş badem + Yarım su bardağı dışı için
  6. 1 pk dolmalık fıstık
  7. yenibahar, karabiber, kırmızı toz biber, tuz
  8. 2 su bardağı tavuk suyu
  9. 2 çorba kaşığı fındık yağı
  10. 1 çorba kaşığı tereyağı

Hamuru için:

  1. 2 yumurta
  2. 125 gr tereyağı (oda ısısında iyice yumuşamış)
  3. 3 çorba kaşığı yoğurt
  4. 4 su bardağı un
  5. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. kabı yağlamak için 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı (oda ısısında)

 

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle pirinci tuzlu sıcak su ile ıslatın.
    tavuk_suyu
  2. Tavukları yıkayın ve bir tencereye alın, üzerine defne yaprağı, tane karabiber ve bir kaç damla limon sıkarak pişirin. Pişen tavuklar soğuduktan sonra didin ve suyu süzerek pilavda kullanmak üzere kenarda bekletin. (ben sadece göğüs kısmını kullandım pilavda)
    badem_nasil_soyulur
  3. Bademlerin üzerine kaynamış su dökün, su ılınıncaya kadar bekleyin ve kabuklarını soyun, kalın ucundan sıkınca badem içleri kabuktan hemen ayrılacaktır.
  4. Kuş üzümlerini soğuk suda ıslatın.
    perde_pilavi (15)
  5. Hamuru hazırlamak için yumurtaları derin bir kaba kırın, yoğurdu ve oda ısısında iyice yumuşamış tereyağını da ekleyin, çırpma teli ile çırpın.
    perde_pilavi (11)
  6. Un, kabartma tozu ve tuzu ayrı bir kaba eleyin ve yavaşça sıvı karışıma ekleyerek yoğurun.
    perde_pilavi (2)
  7. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün ve pilav hazırlanıncaya kadar bekletin.
  8. Pilav tenceresinde tereyağı ve sıvı yağı eritin, iyice yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyin ve 2-3 dk kavurun, tuzunu ekleyin, tavuk suyunu ekleyin ve kapağını kapatıp suyunu hafifçe çekinceye kadar pişirin. Pilavın çok az diri kalması iyi olur.
  9. Pişen pilavın ağzını açık bırakın ve soğuması için arada karıştırın.
    perde_pilavi (12)
  10. Bu arada pilav için kullanacağınız badem ve fıstıkları bir kaç damla yağ ile tavada hafifçe çevirin.
    perde_pilavi (3) perde_pilavi (1)
  11. Şimdi kullanacağınız kabı kalın bir tereyağı tabakası oluşturacak şekilde yağlayın ve kuruladığınız bademleri istediğiniz şekilde tereyağına yapıştırarak dizin, kabı iç harcı hazırlayıncaya kadar buzluk kısmında bekletin.
    perde_pilavi (5)
  12. Bütün malzemeler hazır olduğuna göre artık iç pilavı birleştirebiliriz, pilavın üzerine didilmiş tavukları, bademleri, fıstıkları ve kuş üzümlerini ekleyerek karıştırın, yeni bahar ve diğer baharatlar ile tuzu damak tadınıza göre ekleyin, ben 1 tatlı kaşığı koydum hepsinden.
    perde_pilavi (6)
  13. Şimdi hafifçe unlanmış tezgaha hamuru alın ve küçük bir portakal kadar bir parça ayırın.
    perde_pilavi (7)
  14. Büyük parçayı yuvarlak şekilde kabınızın ölçüsüne göre biraz da dışarı sarkacak şekilde açın.
    perde_pilavi (14)
  15. Kabı buzluktan çıkarın ve hamuru bir kenardan başlayıp içeri sarkıtarak dikkatlice kaba yerleştirin, çekiştirmeden gerekirse diğer bir uçtan kaldırarak bademlerin üzerine oturtun.
    perde_pilavi (8)
  16. İç harcı hamurun üzerine dökün ve hafifçe bastırarak boşluk kalmamasını sağlayın.
    perde_pilavi (10)
  17. Şimdi küçük parçayı kabın kapağı ölçüsünde açın ve en üste yerleştirin, kenarlara sarkan parçayı üzerine kapatın ve bastırarak birbirine yapışmasını sağlayın.
  18. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında dışı tamamen kızarıncaya kadar pişirin.
  19. Kızarınca fırından çıkarın 5 dk bekleyin ve ters çevirerek servis tabağına alın, keskin bir bıçak ile dilimleyerek servis yapın.
  20. Afiyet olsun :)


Kategori : Pilavlar
Etiketler: ,,,,,,,,

Bir Cevap Yazın