Çırpılmış yumurta (Scrambled egg)

Nilüfer tarafından 22 Ekim 2015 tarihinde yazılmıştır.

scramled_eggs

Tarifin hangi ülkeye ait olduğunu bilmiyorum fakat Amerika’da çok bilinen ve sevilen bir yemek. Bence yumurtanın en lezzetli hallerinde biri, özellikle benim gibi uzun bir dönem (dukan diyeti) yumurta yedikten sonra artık ona karşı bütün iştahınızı kaybettiyseniz, siz de bu tarife bayılacaksınız.

Ben size şimdi temel tarifi ve sunum şeklini vereceğim fakat tarife kendi damak tadınıza göre eklemeler yapabilirsiniz, mesela taze kekik ve taze soğanın yeşil kısımlarının ince kıyılmış hali çok yakışıyor, bunları kullanmak istiyorsanız ocaktan almadan hemen önce ekleyin.

Temelde  tereyağı, tuz ve yumurta sürekli çırpılarak pişiriliyor, çırpmayı hiç kesmemeniz gerekiyor, ocak orta ısıda açık olsun ve ara ara ocaktan alıp güzelce çırptıktan sonra tekrar ateşe koyun, bu dibinin tutmasını önler. Daha yumuşak bir tat için hala biraz suluyken, yani pişmeden hemen önce krema ilave edebilirsiniz. Ve size vereceğim lezzet ve kıvam ipucu da pişmesine yakın biraz sıcak su eklemeniz.

Pişirme aracı olarak çelik derin bir tencere ve çelik çırpıcı kullanabilirsiniz. Şayet yapışmaz yüzeyli bir tava kullanacaksanız  yanınızda silikon bir spatula da bulundurun, eğer tavanın dibine yapışmaya başlarsa spatula işinizi görecektir. Derin olması etrafa sıçramaması için iyi olacaktır. Bu uyarıları yapıyorum çünkü pişme süresi çok kısa ve önlemleri önceden almazsanız istediğiniz sonucu elde edemezsiniz.

 

Malzemeler:

2 kişilik.

  1. 4 Ad yumurta
  2. 1 silme çorba kaşığı tereyağı
  3. 4 çorba kaşığı süt veya  2 çorba kaşığı krema veya 1 çorba kaşığı labne peyniri
  4. sıcak su
  5. Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

  1. Yumurtaları tavaya kırın, tereyağını ekleyin ve ocağa alıp sürekli çırparak pişirmeyi başlatın.
  2. Çırpmaya devam ederek pişirmeye devam edin.
  3. Bu arada başka bir tavada ekmekleri kızartın, ekmeklerle birlikte çeri domatesleri de tavada biraz çevirerek serviste kullanabilirsiniz.
  4. Yumurta toplanmaya başlayınca süt, krema veya labneden hangisini kullanacaksanız ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  5. En son 2-3 çorba kaşığı kadar sıcak su ekleyin ve son kez güzelce karıştırın, kurutmadan ocaktan alın.
  6. tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  7. Kızarmış ekmeği servis tabağına alın, yumurtaları ekmeklerin üzerine paylaştırın, yanına domatesleri de koyarak servis yapabilirsiniz.

 

 


Kategori : Kahvaltılıklar
Etiketler: ,,,

Bir Cevap Yazın