Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Minik Poğaçalar

Nilüfer tarafından 14 Nisan 2010 tarihinde yazılmıştır.

Bu tarif için şimdiye kadar yediğim ve yaptığım en iyi poğaça diyebilirim, tam benim damak tadıma hitap eden tuzlu kuru pasta tadında hem yumuşak aynı zamanda kıtır ama kesinlikle ve kesinlikle tadılması gereken bir tat. Görünüşleri de oldukça şık, özellikle kahvaltı ve çay davetleriniz için hoş bir sunum. Eğer sıcak olarak servis yapma imkanınız varsa içine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz veya ortalarından kesip arasına kaşar peyniri rendesi de koyabilirsiniz.
kurutulmus-domatesli-ve-zeytinli-minik-pogacalar-tarifi-1

Malzemeler:

  1. 5 Su bardağı un
  2. 2 Yumurta akı
  3. 125 gr eritilmiş tereyağı
  4. 1 Buçuk çay bardağı zeytin yağı
  5. 1 Su bardağından 1 parmak az yoğurt
  6. 1 Tatlı kaşığı tuz
  7. 2 Yemek kaşığı sebzeli çeşni
  8. 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  9. 1 Paket kabartma tozu
  10. 1 Çay bardağı doğranmış siyah zeytin
  11. 1 Çay bardağı doğranmış yeşil zeytin
  12. Yarım demet dereotu
  13. 1 Su bardağı kurutulmuş domates  (sıcak suda bekletilmiş ve doğranmış)
  14. Yumurta sarısı (üzeri için)

Tarifi:

  1. Fırınınızı 170 dereceye ısıtın.
  2. Unu eleyerek karıştırma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
  3. Ortasına yumurta akları, tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozunu ve 3 yemek kaşığı sirkeyi de ekleyip iyice yoğurun.
    kurutulmus-domatesli-ve-zeytinli-minik-pogacalar-tarifi-2
  4. Doğradığınız zeytinleri, domatesleri ve dereotunu ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar tekrar yoğurun, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
    kurutulmus-domatesli-ve-zeytinli-minik-pogacalar-tarifi-3
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
    kurutulmus-domatesli-ve-zeytinli-minik-pogacalar-tarifi-4
  6. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirin, poğaçalar kızarınca üzerine dokunduğunuzda yumuşaksa fırının ayarını kısıp biraz daha pişirin.


Kategori : Hamur İşleri, Kahvaltılıklar
Etiketler: ,,,,,,,,,

12 comments

    • nilufer :

      Merhaba, normal domates ile kurutulmuş domatesin tadı birbirinden çok farklıdır ve normal domates hamura kıvam verilmesini zorlaştırabilir.

  1. talya :

    cewabınız için tşk ederim,sizi sorularımla sıkmak istemem ama birşey daha sorucam, domates nasıl kurutuluyor ve ben antalyada yaşıyorum burda kururmu birde fırında kurutuluyormuş oda aynı lezzette olurmu acaba?

    • nilufer :

      Tekrar merhaba Talya, kurutma işlemi profesyonel olarak uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra tuzlu ve kükürtlü bir çözeltiye batırıldıktan sonra güneşte bırakılarak yapılıyor. Antalyanın güneşi elbette kurutma işlemi için elverişlidir, eğer toz olmayan, havanın temiz olduğu bir yerde yaşıyorsan kurutma işlemini güneş ile yapabilirsin, sinek böcek vs gelmemesi için üzerini ince bir tülbent ile (domateslere değmeyecek şekilde ) kapatabilirsin. Fırında da 65-70 derecede üzerine tuz serperek kuruduklarına emin oluncaya kadar pişirebilirsin.

    • nilufer :

      Merhaba Sibel, verdiğim ölçüler ile tuzluluğu standart ölçülerde oluyor ama ben doğranmış zeytini hazır kullanıyorum, onların tuz oranı normal zeytine göre daha düşük ama herkesin damak tadı farklıdır, sen ölçüleri biraz azaltıp hamurun tadına bakarak bir ayarlama yapabilirsin.

Bir Cevap Yazın