Kış hazırlıkları – 7 Tam buğday unlu makarna (erişte)

Nilüfer tarafından 24 Eylül 2012 tarihinde yazılmıştır.

ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-1

Oğlum makarnaya bayılıyor, özellikle yumurtalı olanlara, ekmek makinesi aldığımdan beri sürekli aklımda ona ev makarnası yapmak ama bir türlü fırsat bulup yapamadım. Şu makarna aletlerinden bir tane edinmem gerekiyor aslında, ekmek makinası da hamuru yoğurunca bana yapacak pek bir şey kalmayacak sanırım ama yine de kenarda bir miktar hazır makarna durması en iyisi. Beyaz unu neredeyse hiç kullanmıyorum, ekmeklerimizi tam buğday unu ile yapıyorum çoğunlukla veya çavdar, yulaf gibi besin değeri çok daha yüksek unlarla, onun için kalkıp makarnayı sadece beyaz un ile yapmak olmazdı. Aslında tamamını tam buğday unu ile yapacaktım fakat bu un beyaz una göre biraz daha sert olduğu için açılır mı açılmaz mı emin olamadım ve yarı yarıya ikisinden de kullandım. Bu işe kalkışırken hiç hamur açma deneyimimin olmadığını söylemem gerek, ortaya eğri büğrü yufkalar çıkacağını düşünüyordum fakat kendimi bile şaşırtacak derecede yuvarlak yufkalarım oldu. Eğer sizde benim gibi yıllarca annenizi, ananenizi yufka açarken izlediyseniz merak etmeyin, mutlaka siz de bu işi alnınızın akıyla yapabilirsiniz, zaten çok yuvarlak olmaları da gerekmiyor.

Malzemeler:

  1. 15 adet yumurta (ben large kullandım ama orta boy da olur)
  2. 2 su bardağı günlük süt
  3. 1 su bardağı yoğurt
  4. 1 çorba kaşığı tuz
  5. 1 kg tam buğday unu
  6. 1 kg dan fazla iyi kalite beyaz un

 

Tarifi:

  1. Yumurtaları bir kaba kırın, üzerine sütü, yoğurdu ekleyin ve çırpma teli ile çırpın.
  2. 1 Kg tam buğday unu ile 1 kg dan 1 su bardağı eksik beyaz unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz gibi açın ve yumurtalı karışımı ortaya dökün.
  3. Kenarlardaki unu yavaş yavaş yumurtalı karışıma katarak yoğurmaya başlayın, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar un ilavesi yaparak yoğurmaya devam edin.
  4. Oldukça sert bir hamurunuz olacak, bunu kabın üzerine bir bez örterek 30 dk kadar oda ısısında bekletin.
  5. Bekleyen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapın.
    ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-2
  6. İlk yaptığınız bezeden başlayarak normal bir servis tabağı büyüklüğünde yufkalar açın, açarken un kullanabilirsiniz tabii ki ve açtığınız yufkaları sofra bezi serdiğiniz düz bir zeminde kurumaya bırakın.
    ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-3
  7. Eğer vaktiniz varsa kendi hallerinde kesilecek kıvama gelmesini bekleyebilirsiniz, vaktiniz yoksa yufkaların üzerindeki fazla unu silkeledikten sonra yağsız teflon bir tavada iki yüzünü de 20 sn pişirin, fazla değil sadece 20 sn.
    ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-4
  8. Yufkaları pişirmeniz bittikten sonra yine bir sofra bezine yayarak soğumalarını sağlayın, uzun süre üst üste bırakırsanız nemlenerek hamurlaşabilirler.
    ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-5
  9. Soğuyan yufkaları arzu ettiğiniz şekilde kesin, piştiklerinde 2 katına çıkacaklarını hesap ederek kesmeyi unutmayın.
    ev-yapimi-eriste-makarna-tarifi-6
  10. Kestiğiniz makarnaları yine bir sofra bezi üzerinde kurumaya bırakın, iyice kuruduklarından emin olduğunuzda (bu odanın nemine ve hava durumuna göre değişir) bez bir torbaya alıp saklayabilirsiniz.


Kategori : Hamur İşleri, Kış hazırlıkları
Etiketler: ,,,,,,

6 comments

  1. Fatma Damyan :

    Merhabalar,
    Anneciğim her sene mutlaka yapar. Beyaz unla yapıyor genelde. Ellerinize sağlık, bereketli olsun. Afiyetle yiyin inşallah:)
    Bu hamurun içine ıspanak püresi yada suyu ilave etsek yeşil yeşil makarnalarımız olur, hem de çocuklarımız için çok besleyici bir makarna yapmış oluruz. Denemek lazım değil mi:)))Sizi takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Güzel paylaşımlar diliyorum.
    Sevgiler…

    • nilufer :

      Merhaba Fatma hanım, sebzeli makarna yapıyorum ben ama tarini yazmamışım şimdi farkettim, en kısa zamanda ekleyeceğim, onu taze olarak yapmak daha iyi oluyor. Anneciğinizin de ellerine sağlık, sevgiler…

  2. ayşe :

    bence kullanacagız unun kalitesi taş değirmen unu değilde makina unu olursa tam bugday unundan yapılan makarnaların daha lezzetli oldugunu görürüsünüz

  3. Şeyma Sağlam :

    Ellerine sağlık abla. Tadı çok güzel olduğundan eminim ! Bizde erişteyi ramazan ayında çok yeriz :) Ama annem biraz değişik yapıyor. Siz içine yoğurt ile süt katmışsınız ama biz eklemiyoruz. Önemli olan hamuru uzun süre yoğurmak . Taaki hamuru bıçak ile kestiğinizde içi çok delikli olasıya kadar. Öyle yaptığınızda daha güzel oluyor. Hem birde erişteleri kestikten sonra kuruttuktan sonra biz fırında hafif kavuruyoruz, tadı daha güzel oluyor , daha kokulu oluyor. Birdahaki seferinde denemenizi tavsiye ederim :)
    Afiyet şifa olsun :)

    • nilufer :

      Merhaba Şeyma, evet her yöreye göre değişiyor yapımı, ben besleyici değeri artsın diye ilave yaptım içine, ama bir daha ki sefere kısmet olursa beyaz unla da yapmayı düşünüyorum, bir kısmını da fırınlayıp denerim, önerin için çok teşekkürler, afiyetle kal…

Bir Cevap Yazın