Çikolata parçalı un kurabiyesi (Türk usulü :)

Nilüfer tarafından 10 Ekim 2013 tarihinde yazılmıştır.

cikolata-parcali-un-kurabiyesi-1

Çok uzun zamandır hayalini kurduğum bir kurabiye vardı, bildiğiniz eski usul un kurabiyesi ama çikolata parçalı, eee ne var bunda eski tip bir un kurabiyesine çikolata karıştır olsun bitsin mi diyorsunuz? Ama ben o un kurabiyesinin kendisini de bir türlü yakalayamadım, bir sürü tarif denedim ama istediğim kıvamı, tadı bir türlü yakalayamadım. Çocukluğumdan beri yaptığım ve severek de yediğim mantar kurabiye bu güne kadar sevdiğim tek un kurabiyesiydi, ama onun içine çikolata parçacıklarını karıştırsam da ortaya istediğim şeyin çıkmayacağını tahmin ediyordum.

Benim aradığım tat Karafırın’da satılan minik çikolatalı un kurabiyelerine çok benzeyen bir şeydi, kendilerine de bayılırım, beni aradığım tada en çok yaklaştıranlar bu kurabiyeler oldu.

Ve sonunda evrekaaaa !!! Daha önce böyle bir kurabiye ne yedim, ne de yaptım… Kendim yaptım diye söylemiyorum inanılmaz lezzetli ve muhteşem bir kıvamı var, ağızda dağılıyor ama öyle leblebi tozu gibi değil :) Zaten görüntüsünden de tadını kavrayabileceğinizi düşünüyorum.

Bu arada kullandığım malzemeler ile ilgili birkaç detay paylaşmak istiyorum ki bu özellikle kurabiye yapımında çok ama çok önemli. Öncelikle gerçek bir tereyağı kullanmalısınız, bildiğimiz markaların tereyağları kurabiyelerde ciddi bir koku bırakıyor ve ben bundan nefret ediyorum, sanıyorum ki tereyağı için bir aroma kullanıyorlar,  bu sebeple özellikle pişerken yemekten vazgeçtiğim kurabiyeler oldu. Buradan hoşlanmadığım ürünlerin markasını vermek istemiyorum, sadece kullandığım ve memnun kaldığım ürünlerin markalarını vereceğim.

Çikolata seçimi de burada çok önemli, damla çikolata olarak satılan ürünlerin tadı ve kıvamı bana göre yeterli ve uygun değil, pişerken eriyorlar ve kalitesiz kokuyorlar. Ben Dr.oetker marka parça çikolatalardan çok memnun kaldım, pişerken eriyip formları bozulmuyor ve pişerken enfes kokuyorlar, tatları da oldukça kaliteli. Bu ürün dışında tadını beğendiğiniz bir bitter çikolatayı bıçak ile parçalayıp kullanabilirsiniz, vaktim olduğunda ben böyle yapıyorum.

Malzemeler:

  1. 200 gr oda ısısında yumuşamış tuzsuz tereyağı (Kebir marka tercihimdir)
  2. 1 kahve fincanı sıvı yağ (fındık yağı tercihimdir)
  3. 1 su bardağı pudra şekeri
  4. 3 su bardağı un
  5. 1 kahve fincanı mısır nişastası
  6. 1 paket parça çikolata ( Dr.oetker marka)

 Hazırlanışı:

  1. Tereyağı, fındık yağı ve pudra şekerini çırpma kabına alın ve krema kıvamına gelinceye kadar 5 dk kadar çırpın.
  2. Nişastayı ve bir bardak unu ekleyerek elinizle karıştırın, kalan unu da yavaşça ekleyerek elinizle karıştırın ve yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz ancak çok uzun süre yoğurmanıza gerek kalmayacak çünkü hamur çok kısa bir sürede toparlanıyor. Gerekirse biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz.
  3. Parça çikolataları ekleyin ve iyice karıştığıına emin oluncaya kadar bir süre yoğurun, üzerini streç film ile kaplayın veya bir buzdolabı poşetine koyarak 1 saat buzdolabında bekletin.
  4. Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarın ve dondurma kaşığı ile alarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.
    cikolata-parcali-un-kurabiyesi-2
  5. Tepsiyi buzdolabına koyun ve fırını 130 dereceye ayarlayın, evet düşük ayarda pişiriyoruz çünkü kurabiyelerimizin renginin değişmesini istemiyoruz.
  6. Kontrol ederek yaklaşık 15-20 dk pişirin, üzerine dokunduğunuzda içe doğru gitmeyecek şekilde pişmesi gerekiyor. Ben sürekli kontrol ederek pişirdim, size de öyle yapmanızı öneririm.
    Not: Pişirme süresi kurabiyelerin boyutuna göre değişkenlik gösterebilir, 10 dk den sonra kontrol etmelisiniz.


Kategori : Hamur İşleri, Kurabiyeler, Tatlılar
Etiketler: ,,,

4 comments

  1. sevil :

    merhaba, harika oldular tarif için teşekkürler, ben yarısını normal un kurabiyesi gibi elimde yuvarlayıp yaptım ama dondurma kaşığı ile yaptıklarım çok daha güzel görünüyorlar.

Bir Cevap Yazın