Bulgur Pilavı

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan pirinç ile ilgili son gelişmeleri göz önüne alındığımda, bulgur pilavı tarifi vermenin tam zamanı olduğu kararına vardım. Herkesin damak tadı farklıdır elbette ama pirinç pilavı alışageldiğimiz üzere öncelikli tercihimizdir çoğu zaman. Denediğinizde bulgurun lezzet olarak, sade pirinç pilavından bir adım önde olduğunu fark edeceksiniz.
bulgur-pilavi-tarifi-domatesli-biberli

Ayrıca şunları bilmenizde yarar görüyorum; bulgurun kalorisi pirinçten daha düşüktür, en önemlisi pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır, bu sebepten dolayı kepekli pirinç tercih edilmelidir ancak bu ülkemizde maalesef pek tercih yaygın değil.
Bulgura baktığımızda bol lifli (posalı) bir gıda olduğunu söyleyebiliriz, lifli gıdaların kandaki yağları düşürücü özelliği olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ayrıca karbonhidrat değeri düşük, protein değeri ise yüksektir

Malzemeler:

  1. 1 Buçuk su bardağı pilavlık bulgur
  2. Yarım çay bardağı sıvı yağ veya 3 yemek kaşığı tereyağı
  3. 2 Çorba kaşığı salça
  4. 1 Adet kuru soğan
  5. 2 Adet Domates
  6. 4-5 Adet sivri biber
  7. 1 Adet patates (ben olmadığı için kullanmadım ama çok yakışıyor)
  8. 2 Buçuk su bardağı sıcak su (tavuk suyu karıştırabilirsiniz veya tavuk bulyon)
  9. Tuz, nane, kırmızı biber

Bulgur Pilavı Tarifi:

  1. Öncelikle bulguru ayıklayın, yıkayın ve suyunu süzdürün.
  2. Yağı tencereye alıp kızdırın. (lezzet bakımından tereyağı kullanmanızı öneririm ama yanmamasına dikkat edin ayrıca tereyağının eskiden beri kalp damar hastalıkları ile ilgili kötü şöhretinin, aslında yanlış olduğu son araştırmalarla kanıtlandı ve kalori bakımından da tereyağı zeytin yağından daha masum olduğunu bilmenizde fayda var.)
  3. Soğanları ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun, salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Domatesleri ve patatesi küp küp doğrayın, biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince kesin ve tencereye ekleyin, kavurmaya devam edin.
  5. Bulguru kavrulan harca ilave edip bir süre daha karıştırarak kavurun, bu aşamada baharatları,tuzu ve tavuk bulyonu ilave edebilirsiniz.
  6. Sıcak suyu ekleyin ve bulgurlar suyunu çekip, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  7. Ocaktan alınca bir süre demlenmesini bekleyin, yanında ince ince doğranmış maydonoz (Maydonozları yıkayın ve kuruttuktan sonra doğrayın) ve ayranla sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

“Bulgur Pilavı” üzerine 14 yorum

  1. yha kolay yemek tarifleri yazıyorum bunlar çıkıyo sizce bunlar kolaymı???? kolay şeyler istiyoruz ya biz öğrencilerin becerebileceği şeyler….. lütfen

    Yanıtla
  2. merhaba ecem,
    bence bunlar çok kolay tarifler, belki benim ayrıntılı anlatımımından dolayı sana zor gelmiş olabilir. Tam olarak neyin kolay tarifini istediğini yazarsan sana yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

    Yanıtla
  3. merhaba ben her yaptığımda dibini tutturmayı başarıyorum. acaba altını mı çok açtığımdan karıştırmadığımdan mı? bir de benim bulgurlar suyunu çekmemekte direniyor, neden acaba?
    teşekkürler.

    Yanıtla
  4. Merhaba Faruk,
    Hem suyunu çekmeyen, hem de dibi tutan bulgur olur mu bilmiyorum :)
    Eğer teflon ve dibi kalın bir tencerede pişirirsen suyunu çekinceye kadar pişirsen bile dibi tutmaz, tabi arada karıştırman gerekiyor.
    Çelik tencere de ise sık sık karıştırman gerekiyor.

    Yanıtla
  5. hem salça hem de domates kullanırsanız ve ateşi harlı açarsanız dibi tutar. bulgur pilavının da çeşitleri var. böyle salçalısı en güzeli. ayrıca bulgur çabuk pişer, henüz sulu gibiyken altını kapatıp kendi buharıyla yarım saat bırakır ve sonra yapışkan görüntüsü gidince üzerinden hafif sıvıyağ gezdirip harmanlarsanız hem dibi tutmamış oluyor hem de parlak görünümlü..

    Yanıtla
  6. bulgur plavının dibi tutmasın diye henüz tam suyunu çekmeden kısık ateşte altını kapatın ve demlendirin ve iyice ılıyınca yağla harmanlayın. bulgur çabuk pişer, çok pişince de ezik olur..

    Yanıtla
  7. yha bn bulgur değilde pirinç ile ilgili bir soru sormak istiyorum bn pirinç pilavı yaptım ama ne kadar zaman sonra demlenir yani yenilmeye hazır olur diye merak ediyorum lütfen ama lütfen cevaplayın lütfen :D

    Yanıtla
  8. yaa patates ve biber bulgurdan çok daha fazla geç pişmezmi yani bende çiğ kaldı bulgur suyunu çektikten sonra diğer malzemeler hala pişmemişti:(

    Yanıtla
    • Merhaba sema, patatesleri küçük doğraman gerekiyor, bulgur haricindeki malzemeleri çiğlikleri bir miktar kayboluncaya kadar kavurmalısın. Ayrıca bulgur düşündüğünden fazla su çekebilir, malzemelerin pişmediyse pişinceye kadar biraz daha sıcak su ekleyebilirsin.

      Yanıtla
  9. merhaba bugun bende bulgur pilavi yapacagim sitede gezinirken bu tarifi gordum ozenle yapilmis emek verilmis ellerine saglik cok guzel tereyagin hakkinda verdiginiz biller icin cok tskler bend egercekden zararli oldugunu biliyordum kulanmiyorum hic ben kiymali domatesli biberli yapapcagim hem saglikli hemd ecok kolay yemekdir ogrenciler korkmayin zor birseyi yok makarnayi yapan bunuda yapabilir :)

    Yanıtla
  10. teşekkür ederim yaptım ve gayet güzel oldu allah razı olsun emeğin için ve bizimle paylaştığın için.allaha emanet ol

    Yanıtla
  11. şimdi tarifi aldım başlıyorum yapmaya inşallah güzell olurr ımm çok güzel oldu demek istiyorumm yaptıktan sonraa :D

    Yanıtla

Yorum yapın